Hållbar terrakotta

  • När Oquist fortfarande bara var en idé visste vi redan att vi ville skapa en förpackning som kunde användas för andra behov och som inte skulle se ut som en typisk förpackning. Vi ville skapa en förpackningsdesign som konsumenten vill behålla och återanvända. Det är därför varje förpackning har skapats som ett konstverk i samarbete med keramiktekniker.

  • Terrakotta och hållbarhet

    När vi skulle bestämma vilket förpackningsmaterial vi skulle använda för Oquists produkter jämförde vi olika material utifrån de åtta mest betydande hållbarhetskriterierna enligt Ipsos 2019. Förutom att terrakotta är ett underbart material att skapa konst av, är det också det material som släpper ut minst CO2 utsläpp vid produktion. En annan fördel är också att terrakotta inte behöver återvinnas eftersom det, likt kartong, vittrar sönder i naturen utan att skada den. Medan kartong kräver skövling av skog, finns terrakottalera i överflöd och är således inte en knapp resurs som påverkar klimatet. Terrakotta är små stenar som gjutits ihop till en porös struktur som vittrar sönder till små stenar igen i naturen.


    Co2-utsläpp vid produktion av 1 kg material:

    Aluminium: 10-12 kg Co2

    Plast: 2-3 kg Co2

    Bioplast: 1,5-3 kg Co2

    Glas: 0,8-1,2 kg Co2

    Kartong: 0,8-1 kg Co2

    Terrakotta: 0,5-0,8 kg Co2

    Se hela studien

Inga maskiner, bara vårdande händer

Vår förpackning produceras i Riga, Lettland, precis tvärs över gatan från Pavels boutique-fabrik för kosmetik. Inga maskiner används under produktionsprocessen (förutom ugnen som används för att bränna materialet, förstås). Flytande terrakotta hälls i snidade formar där det får stå över natten för att stelna. Efter att det har stelnat tas varje kärl försiktigt ut ur formen och poleras för hand för att eliminera ojämnheter. Kärlen får sedan torka en andra omgång innan de värms i ugnen för att få sin karakteristiska terrakottastruktur och hårdhet.

logo-paypal paypal